ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 11/08/2023

Στη σκιά της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, που αφορούσε την “ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ” έρχεται στο φως μια ανησυχητική πρακτική του Δημάρχου, που δηλητηριάζει τη δημοκρατική μας διαδικασία. Η τακτική του να ξεχωρίζει τους δημότες αποκαλύπτεται, και είναι καθήκον μας να ανατρέψουμε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Ο Δήμαρχος επέλεξε να προγραμματίσει τη συνεδρίαση αυτήν ακριβώς την περίοδο, γνωρίζοντας ότι πολλοί δημότες θα βρίσκονταν εκτός πόλης λόγω διακοπών. Το ηθικό ήταν να μην συζητήσουμε ένα τόσο σημαντικό θέμα για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και για τους θιγόμενους ιδιοκτήτες, 5 ημέρες πριν από τις 15 Αυγούστου. Το ηθικό βέβαια δεν ενδιαφέρει τον κ. Μπουρνούς, οπότε περνάμε στο επόμενο πρόβλημα.

Ανέφερε στην αρχή της συζήτησης του θέματος ο Δήμαρχος ότι δεν προβλέπεται ενημέρωση των ιδιοκτητών, όμως «η υπηρεσία επικοινώνησε με αρκετούς ενδιαφερόμενους». Αυτό καθιστά τη διαδικασία παράνομη και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή ισότητας απέναντι στους πολίτες και έπρεπε το θέμα να το αναβληθεί. Η παραβίαση της αρχής της ισότητας και συμμετοχής δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς όλοι οι δημότες αξίζουν το ίδιο δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους.

Η ανησυχία μας αυξάνεται με τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η επιλεκτική εξέταση των ενστάσεων των δημοτών. Διότι είναι απαράδεκτο να αναφέρει η εισήγηση ότι «Η ομάδα μελέτης επεξεργάστηκε τις – επί το πλείστων – λεπτομερείς και επεξηγηματικές ενστάσεις», δηλαδή υποκειμενικά αποφάσισε ποιες δεν ήταν λεπτομερείς και δεν τις εξέτασε, που σημαίνει ότι το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο έγινε χωρίς ο ανάδοχος να έχει εξετάσει (άρα και αποφανθεί με τεκμηρίωση) για το σύνολο των ενστάσεων. Είμαστε πλέον αντιμέτωποι με το ερώτημα: Ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίζει ποιες ενστάσεις είναι αξιόλογες και ποιες όχι; Ο τρόπος αυτός ενθαρρύνει την υποκειμενικότητα και τον διαχωρισμό των πολιτών βάσει προκαταλήψεων.

Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να εξετάσουμε την περίπτωση προσφυγής για την ακύρωση της χθεσινής συνεδρίασης, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία μας λειτουργεί με διαφάνεια, δικαιοσύνη και σεβασμό προς όλους τους πολίτες. Καλούμε την υπόλοιπη αντιπολίτευση να εναντιωθεί σε αυτήν την πρακτική και να διασφαλίσουμε ότι ο κάθε δημότης θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του, ανεξαρτήτως περιόδου ή κατάστασης. Μια δημοκρατία χρειάζεται διαφάνεια, δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Εμείς επαναλαμβάνουμε και τονίζουμε κατηγορηματικά ότι προτιθέμεθα να ακυρώσουμε την πολεοδομική μελέτη, όπως έχουμε ήδη προαναγγείλει. Επειδή αναγνωρίζουμε τις πολεοδομικές ανάγκες του κεντρικού Πικερμίου, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία άμεσα μόλις αναλάβουμε τη διοίκηση, όμως ΜΑΖΙ με τους πολίτες, με απόλυτο σεβασμό στα θεμιτά και νόμιμα αιτήματα τους και με βάσει όλα όσα χρειάζεται η περιοχή για τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Γραφείο Τύπου Δύναμης Ανάπτυξης
Δημοτική Παράταξη Ραφήνας Πικερμίου
υπ. Δήμαρχος Ανδρέας Βασιλόπουλος
Τηλ. 210 8056325 – www.dynamianaptyxis.gr