ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – 16/05/2024

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου, όπως επί χρόνια αναδεικνύουμε, βρίσκεται για άλλη μία φορά χωρίς Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης. Χωρίς τεκμηριωμένες από μελέτες θέσεις για τον τρόπο που θέλουμε να αναπτυχθούν οι οικισμοί, για τον τρόπο που θέλουμε τα μεγάλα έργα να προσεγγίσουν την περιοχή μας, για τις προδιαγραφές με τις οποίες μπορούμε και θέλουμε να επιτρέψουμε στο Υπουργείο, στην Περιφέρεια, στο ΤΑΙΠΕΔ και σε όποια μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να ενεργήσουν.

Οι απειλές προς το Δήμο μας και οι πιέσεις από εξωτερικούς παράγοντες που δεν ενδιαφέρονται στο ελάχιστο για την καθημερινότητα των πολιτών και τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικισμών μας, είναι πλέον εμφανείς σε όλους μας.

Βλέπουμε τη μεθόδευση για την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων επάνω στο Πικέρμι, με μία εντελώς παράλογη και απαράδεκτη σειρά ενεργειών, που ακόμα οι πιέσεις δεν επιτρέπουν την ακύρωση της τότε απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας.

Βλέπουμε το σχέδιο επέκτασης του λιμανιού της Ραφήνας, επάνω σε αμφιλεγόμενες μελέτες που δεν λαμβάνουν υπόψη ότι το λιμάνι πρέπει να «δένει» με την πόλη και να προσδίδει το χαρακτήρα που ΕΜΕΙΣ θέλουμε για την πόλη μας, τη γραφικότητα του παλιού λιμανιού με τα ψαροκάικα σε πρώτο πλάνο και τα επιβατηγά πλοία σε δεύτερο. Μάλιστα από τεχνικής άποψης προτείνει κυκλοφοριακά έργα ανεφάρμοστα, θεωρεί δεδομένη την άφιξη Προαστιακού και Αττικής οδού που σε καμία περίπτωση δεν έχει προγραμματιστεί, θεωρεί εσφαλμένα ότι η απόληξη της Αττικής οδού θα έχει τη φέρουσα ικανότητα να εξυπηρετεί τον τεράστιο όγκο των οχημάτων, θεωρεί επίσης εσφαλμένα ότι όλοι οι οδηγοί θα έρχονται μέσω Αττικής οδού και δεν θα κατακλύζουν τη Ραφήνα παρκάροντας παντού τα οχήματά τους.

Βλέπουμε τη μεθόδευση βιομηχανοποίησης του Δήμου μας, με επίκεντρο το Πικέρμι, όπου οι εντολείς των μελετητών αγνοούν επιδεικτικά την ύπαρξη εδραιωμένων οικισμών, την άποψη των κατοίκων και των δημοτικών συμβούλων και τις επιπτώσεις που μία τέτοια μεθόδευση θα έχει για στις ζωές και στις περιουσίες των πολιτών, προς εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων.

Ως Δύναμη Ανάπτυξης, ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός του Δήμου μας, ότι θα αντιταχθούμε στα σχέδια αυτά. Όπως κάναμε σε κάθε αντίστοιχη πρόκληση, με σοβαρότητα, με τεκμηριωμένες απόψεις και με εναλλακτικές προτάσεις. Με θεσμικές συναντήσεις και πιέσεις σε όποιους απαιτηθεί.

Ως επικεφαλής της Δύναμης Ανάπτυξης αναλογίζομαι το βάρος αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου που με τη στάση και τις αποφάσεις του θα βάλει την υπογραφή του στην ανάπτυξη ή στην υποβάθμιση της Ραφήνας και του Πικερμίου για τα επόμενα 50 χρόνια και ζητώ από όλους:

  1. Να συνεργαστούμε στενά ώστε ως παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να συνενώσουμε απόψεις, τεχνογνωσία και δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε ομόφωνες αποφάσεις επί συγκεκριμένων προτάσεων και ενεργειών που θα κοινοποιηθούν στους αρμόδιους φορείς.
  2. Να συστήσουμε, μία διαπαραταξιακή επιτροπή (πάγιο αίτημά μας) η οποία θα ασχολείται με τις μεγάλες προκλήσεις και πιέσεις που δέχεται ο Δήμος μας και θα διαμορφώνει προτάσεις που θα είναι κοινής αποδοχής πριν φτάσουν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  3. Να δημιουργήσουμε μία κοινή αντιπροσωπεία που θα παρίσταται στις θεσμικές συναντήσεις και θα μπορεί να αντιπαρατεθεί με τεχνογνωσία και κύρος απέναντι στις πιέσεις και στις παράλογες προτάσεις υποβάθμισης της περιοχής μας.
  4. Να ζητήσουμε και να λάβουμε τις εναλλακτικές προτάσεις για το Master Plan του Λιμανιού, οι οποίες ουδέποτε μας ανακοινώθηκαν.
  5. Να ζητήσουμε και να λάβουμε την αναλυτική μελέτη και τους χάρτες των πολεοδομικών προτάσεων.
  6. Ως Δύναμη Ανάπτυξης χρειαζόμαστε εύλογο χρόνο για να μελετήσουμε τις ογκώδεις προτάσεις και μελέτες και για να διαμορφώσουμε μαζί με τους εμπειρογνώμονές της ομάδας μας απόψεις και αντιπροτάσεις.
  7. Να αναβάλουμε το προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο α) μέχρι να συσταθεί και να συνεδριάσει η διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ωριμάσει τις προτάσεις που θα τεθούν προς συζήτηση, β) μέχρι να προλάβουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να ενημερωθούν ώστε να ψηφίσουν ορθώς.

Ανδρέας Βασιλόπουλος
Πρεσβευτής της ΕΕ για το Περιβάλλον
Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου
Επικεφαλής Παράταξης «Δύναμη Ανάπτυξης»
Τηλ. 210 8056325 – www.dynamianaptyxis.gr