ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 31/08/2023

Εργασίες προχειρότητας παρατηρούνται και πάλι στο πολύπαθο κοιμητήριο Ραφήνας. Εργάτης κοιμητηρίου χωρίς κατάλληλα τεχνικά μέσα, και όχι το κατάλληλο εργατοτεχνικό προσωπικό, γκρεμίζει σε δύο σημεία τον μαντρότοιχο του “παλαιού κοιμητηρίου” προκειμένου να το ενοποιήσει με την επέκταση του.

Εξακολουθεί βέβαια ο κ. Δήμαρχος να μην έχει απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα του επικεφαλής μας κ. Ανδρέα Βασιλόπουλου για την έλλειψη νομιμότητας και άδειας, παρά τους έντονους διαξιφισμούς που έχουν γίνει για το θέμα αυτό.

Πέρα όμως από τα θέματα έλλειψης νομιμότητας, η έλλειψη σχεδιασμού είναι εμφανής. Εμείς ρωτάμε τη δημοτική αρχή, ως ένα ύστατο μέσο πίεσης να κινηθεί στο σωστό δρόμο:
• Είναι έτοιμος χώρος κοιμητηρίου η προσθήκη; Μερικά τετραγωνικά χώματος, χωρίς φύτευση, χωρίς σκίαση, χωρίς διαδρόμους, χωρίς παροχές νερού; Αυτός είναι ο σεβασμός που δείχνουμε στους προσφιλείς μας και στις οικογένειές τους;
• Απλά γκρεμίζουμε ένα τοιχίο και προσθέτουμε στο κοιμητήριο λίγο χώρο ακόμα;
• Είναι νόμιμος και αδειοδοτημένος ο χώρος που προστίθεται;
• Οι ταφές που έχουν ήδη γίνει στο νέο χώρο, πριν ενοποιηθεί με τον παλαιό, είναι νόμιμες;
• Ποιος υπέγραψε για τις ταφές αυτές και με ανοχή ποιων από τη δημοτική αρχή;
• Οι συγγενείς είχαν ειδοποιηθεί ότι η ταφή γίνεται εκτός κοιμητηρίου σε έναν πρόχειρο χώρο;

Ο σχεδιασμός μας για τα προβλήματα των κοιμητηρίων, είναι σαφής και ήδη ανακοινωμένος. Ως επόμενη δημοτική αρχή θα κινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες νομιμοποίησης παλαιού και νέου χώρου του κοιμητηρίου Ραφήνας. Θα σχεδιάσουμε τον εσωτερικό χώρο ώστε να είναι λειτουργικός, με παροχές νερού, φυτεύσεις, σκίαση, σωστή ενιαία περίφραξη, σωστό χώρο στάθμευσης και διαδικασίες διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας. Επίσης θα ξεκινήσουμε άμεσα τη μελέτη για αναζήτηση νέου κατάλληλου χώρου, έξω από τη Ραφήνα και το Πικέρμι, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ασφυκτικής πληρότητας των κοιμητηρίων σε Ραφήνα και Πικέρμι.

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο η δημοτική αρχή, σε όλα ανεξαιρέτως τα θέματα, να κινείται πρόχειρα, με μπαλώματα και τεχνάσματα τελευταίας στιγμής, που επινοεί στην αγωνία της να δείξει έργο κυριολεκτικά τελευταίας στιγμής.

Είναι επικίνδυνο ο Δήμαρχος να αδιαφορεί για Νόμους και διαδικασίες και να συνεχίζει τις αυθαιρεσίες σε όλα τα επίπεδα με αποτέλεσμα τα περισσότερα έργα να είναι σήμερα σταματημένα λόγω παρατυπιών, αστοχιών ή βίαιης διακοπής συμβάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το αμφιθέατρο του πνευματικού κέντρου δίπλα στο Δημαρχείο, το χώρο φιλοξενίας αδέσποτων, τον παραλιακό πεζόδρομο που ξεκινούσε από τον Άγιο Νικόλαο, την περίφημη ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Ραφήνας που ο κ. Μπουρνούς είχε υποσχεθεί στον κόσμο και είχε μάλιστα παρουσιάσει στο ΔΣ και μακέτες.

Γραφείο Τύπου Δύναμης Ανάπτυξης
Δημοτική Παράταξη Ραφήνας Πικερμίου
υπ. Δήμαρχος Ανδρέας Βασιλόπουλος
Τηλ. 210 8056325 – www.dynamianaptyxis.gr